Soya, kanola, pamuktohumu, ayçiçeği, hindistan cevizi, palm ve palm çekirdeği gibi kaynaklardan elde edilen bitkisel yağlar, trans yağları azaltmaktan doymuş yağ asitlerini düşürmeye, raf ömrünü uzatıp nihai ürün kalitesini iyileştirmeye kadar farklı hedeflere yönelik olarak margarin, kızartma ve pişirme uygulamaları, pastacılık ürünleri, çikolata ve kokolin kaplama, işlenmiş gıdalar ve süt yağı içermeyen krema uygulamaları şeklinde gıda sektöründe yaygın olarak kullanılırlar.
Çikolata üretiminde kakao yağı ikamesi olarak belirli oranda kullanımına izin verilen egzotik yağlar (Kakao Yağı Eşdeğeri-CBE) veya Kakao Yağı Geliştiricisi-CBI), kokolin, dolgu ve kaplama imalatında kullanılan palm bazlı yağlar (Kakao Yağı İkamesi–CBS) ve bisküvilik yağlarda bu sınıfa girer.