Meyvu Suyuna Yenilikçi Yaklaşımlar
(Gıda Türk dergisinde yayımlanmıştır)
Pek çok meyve suyu üreticisi, soğuk sıkım teknolojisi ile hazırlanan
ürünlerini, meyvenin, sebzenin işlenmemiş ve besin ögelerinin tam olması vurgusu ile iç organların temizlenmesi ve vücudun toksinlerden arınmasını sağlayıcı olarak konumlandırıyorlar.
Meyve sularının raf ömrünü artırmak ve besin ögelerini korumak için bazı üreticilerin ter- cih etmeye başladığı yüksek basınç altında işleme (HPP- High Pressure Processing) teknolojisi, pastörizasyonun yerini alırken, “cold pres- sed”- soğuk sıkım diye tanımlanan yeni bir terminoloji yarattı.
Aynı renkli meyve ve sebzelerin, doğal aramolarla birlikte kullanılması ürünün ekstra sağlık algısını güçlen- diren bir eğilim oluşturmaya başladı.
En dikkate değer yönelimin, meyve sularının vücut temizliği ve detoksifikasyon sağlayıcı olarak konumlan- maya başlaması olduğunu görüyoruz.
2010-2014 yılları boyunca global olarak piyasaya sürülen meyve suyu ve meyve suyu ihtiva eden içecek- lerden % 58’ inin en direk sağlık faydalı, % 10’ luk kıs- mının aktif sağlık faydalı olarak sunulduğunu belirtelim. Aktif sağlık faydası ile konumlanan ürünlerin % 4’ünün vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş, % 2.3’ünün sindirim ve bağırsak faliyetlerini düzenleyici, % 2.1’inin bağışıklık sistemini destekleyici, % 1.4’ünün enerji ve dikkat artırıcı, % 1.2’ sinin kalp sağlığını koruyucu olması dikkat çekiyor.
Meyve suyunda tüketiciler açısından ilk 10 yönelim olarak belirtebileceğimiz noktalara göz atalım;
Soğuk Sıkım… En iyi teknoloji… Tüketiciler soğuk sıkım ürünleri, yüksek besin ögesi içeriğinden faydalanmak ve daha gelişmiş tat özellikleri yüzünden tercih ediliyorlar. Organik ürün algısı oluşturması da tüketici tercihinde belirleyici oluyor.
Sağlıklı ürün için ipucu veren renkler… Özellikle koyu yeşil sebzelerin ve kırmızı meyvelerin aromalarla birlikte kullanıldığı ürünler, tüketicide ürünün sağlık etkisinin daha güçlü olduğuna dair bir algı oluşturuyor.
Detoks için tüketim… Pek çok meyve suyu üreticisi, soğuk sıkım teknolojisi ile hazırlanan ürünlerini, meyvenin, sebzenin işlenmemiş ve besin ögelerinin tam olması vurgusu ile iç organların temizlenmesi ve vücudun toksinlerden arınmasını sağlayıcı olarak konumlandırıyorlar.
Bütün Sebzeler İş başına… Balkabağı, bezelye gibi sebzelerin, filtre edilmeksizin hazırlanan meyve sularıyla kombinlenerek sunulduğunu görüyoruz
Sağlıklı Hibritler… Meyve suyu su füzyonları, hindistancevizi suyu, gazlı meyve sulu içeceklerle kombinler hibrit içeceklere örnek olarak verilebilir.
Bir şişe ile kahvaltı… Yulaf gibi tahıllarla meyve sularının özellikle smoothie tarzı ürünler olarak piyasaya sürülmesi ile ayakta kahvaltı için mükemmel bir alternatif oluşuyor.
Şekersiz ama Tatlı… Özellikle meyve sularının etiketlerinde ilave şeker kullanılmadığına dair bilgiler, tüketiciyi şekersiz ve sağlıklı ürün tükettiği yönünde memnun ediyor.
Çeşni ve Baharatlarla Farklılık… Bazı pazarlarda baharat veya farklı bitkilerle aromalandırılan meyve sularının sağlık faydası da sunarak tükecinin dikkate değer bulduğu ürünlere dönüştüğünü söyleyebiliriz.
Daha fazla doku ve tat… Teknolojideki gelişmeler ile daha farklı türlerin bir araya getirilmesi ile farklı dokularda sunulan meyve sularının, tat algısını da pozitife çevirerek tüketici beğenisine hitap eden ürünler elde edilmesine imkan verdiğini belirtelim.
Lif kaynağı olarak en uygun ürün… Tüketiciler, günlük lif alım miktarlarını artırabilmek için tadı ve tüketimi çok daha uygun olan ürünler arıyorlar. Meyve suları veya meyve suyu ihtiva eden ürünler bu amaç için mükemmel bir kaynak oluşturuyor. Özellikle meyve sularında veya sularda tamamen çözünebilen liflerle bu imkanı sağlamak çok kolay. Japonya, ABD ve AB’de bu amaçla yaygın olarak kullanılan, her türlü proses koşullarına dayanıklı Fibersol-2 diyet lifi bu amaçla devreye giriyor. Örneğin 15 gram lif almak için bir tüketicinin 1365 gram salatalık veya 1500 gram domates veya 600 gram havuç tüketmesi gerekiyor. Oysa bir meyve suyuna ilave edilecek Fibersol-2 ile bunu zahmetsizce sağlamak mümkün. Günlük olarak almamız gereken 25-40 gram lif ihtiyacımızın, meyve ve sebzelerden yeterince karşılanması, yaşam ve tüketim alışkanlıklarımız çeşitlendikçe zorlaşıyor ve lif takviyeli, tüketimi kolay ve hızlı olan gıdalarla bu ihtiyacın karşılanması gerekiyor. Özellikle meyve suyu bu amaçla en etkili kullanabilecek ürün olarak dikkat çekiyor. Meyve ve sebze sularının doğal yapılarından gelen liflerle, Fibersol-2’nin birleştirilmesi ile hem bağırsak ve sindirim sisteminin düzenli çalışması desteklenirken, hem de kandaki glikoz ve trigliserit seviyesinin düzenlenmesi, kalsiyum gibi minerallerin emilinde artış, bağırsak florasında yararlı bakterilerin çoğalması gibi kişilerin günlük yaşamlarında sağlık yararı olarak hissedebileceği faydalar ortaya çıkıyor.
Detaylı bilgi için… https://www.rotel.com.tr/urun/fonskiyonel-urunler/
Ceviren ve Derleyen Filiz Çakıcı / Rotel A.Ş. – Teknik Müdür